Tüm hastalıkların teşhisinde olduğu gibi hemoroid içinde mutlaka muayene olmak gerekir. Çünkü muayene ile hastalığın teşhisi yanı sıra derecesi ve tedavide uygulanacak olan tedavi net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Muayene esnasında çoğu zaman sorunun hemoroid (basur) değilde farklı anüs bölgesi hastalıkları olduğu görülmektedir. Sayfamızda basur muayenesinin nasıl yapıldığını anlatacağız.
Hemoroid İçin Hangi Doktora Gidilir?
Peki muayene için hangi doktora yada bölüme randevu almak gerekir. Bir çok insan genelde iç hastalıkları uzmanlarına yani dahiliye bölümüne randevu almaktadır. Bu yanlış bir seçim olup, doğrusu genel cerrahi bölümü olması gerekir. Kendi içerisinde çok geniş bir bölüm olan genel cerrahi anüs bölgesi hastalıkları ile ilgilenen alanı Proctoloji olarak adlandırılmaktadır. Yani seçim yaptığınız doktor proktoloji uzmanı olursa daha deneyimli olacaktır.
Hemoroid Muayenesi Nasıl Yapılır?
Evet arkadaşlar kısa bir bilgilendirmeden sonra şimdi asıl konumuza geçebiliriz. Basur muayenesi sadece 5 dakikalık bir işlem olup, genel cerrahi uzmanlarının makat muayenesi ve tedavisine özel bir masası bulunmaktadır. Hasta burada yatmak yerine makat muayenesine özel pozisyonda durması gerekir. Bu pozisyonu hemşire yada asistan size nasıl durmanız gerektiğini belirtmektedir.
1) Gözle Kontrol
Makat hastalıkları muayenelerinde buna basur hastalığı da dahil olmak üzere ilk olarak gözle yapılır. Anüs ve çevresinde anormal bir durum olup, olmadığına bakılır. Çünkü basur iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Dış hemoroid gözle görülen bir yapısı vardır. Aynı şekilde anal dermatit, perianal fistül, kondilom ve kıl dönmesi gibi sorunlar gözlemleme ile kolayca teşhis edilir.
2) Parmakla Muayene
Hastaları en çok sıkan durumlardan birisi parmakla muayene (rektal tuşe) olup, fakat makat muayenelerinde olmazsa olmazlardan biridir. Hekim tek parmağı ile anüs içerisinde yer alan lezyon yada memeleri kolaylıkla fark edebilmektedir. Hastalar bu uygulamadan maalesef utansa da sağlığımız için gereklidir.
3) Anoskop Muayenesi
Parmakla yapılan kontrolde dikkat çekici bir bulgu olması halinde hekim sorunu daha net anlamak adına anoskop dediğimiz aleti kullanarak anüs iç kısmını daha rahat görmeyi sağlar. Tedavi esnasında da kullanılan bu küçük alet ile aynı zamanda biyopsi alma imkanı bulunmaktadır.
Anoskopi, MR, Tomografi ve Ultrason Gereksinimi
Yukarıda belirtilen 3 teşhis yöntemi ile yaşanan hastalığın teşhisi %90-%95 yapılabilmektedir. Çok nadir olarak kolonoskopi, MR, Tomografi yada Ultrason cihazlarının kullanımı derin apselerde gerekebilir. Ama dediğim gibi bu oldukça düşük bir ihtimaldir.
Basur Muayenesi Acıtır mı?
En çok sorulan sorulardan biri muayenede can yanması olup, ciddi bir acı hissedilmez. Fakat parmak ve anoskop muayenesi esnasında anlık bir can yanması olabilir.
Op. Dr. Seher Åžirin Bilgilendiriyor
Evet arkadaşlar konumuz burada son bulmuş olup, dilerseniz birde bu alanda uzman isimlerden makat muayenesine dair açıklamaları izleyelim. IDEA Bakırköy kliniği genel cerrahi uzmanlarından Op. Dr. Seher Şirin hazırladığı video ile sizleri bilgilendirmektedir.
Bir sonraki konumuzda hemoroid hastalığının tedavisine dair merak ettiğiniz hususlara yer verilecektir.
Anal Kamera
Anüs bölgesinin görüntülenmesini, bu görüntülerin saklanmasını ve eğer isterse hastanın kendisinin de izlemesini sağlayan bir teknolojidir. Bazı açıları gözle görmek zor olabilmektedir, bu tür zorlukları da aşmada yardımcı olur.
Hemoroid Muayenesi OLmadan İlaç Alınır mı?
Özellikle utangaç hastalar muayeneden çok utanabilmektedir, özellikle yaşanılan yerde kadın genel cerrah yoksa kadın hastalar için sorun olmaktadır. Ancak tıpta utanma olmaz mantığına sığınarak mutlaka muayene olduktan sonra tedavi olunmalıdır çünkü hemoroidin belirtileri ile kanserin belirtileri birbiirne benzer. Eğer temelde kötü huylu bir hastalık varsa utanma duygusu ölüm nedeni olabilir.
HOCAM HEMOROİD İÇİN NASIL BİR MUAYENE UYGULANIYOR ?
elle muayene ve anoskopi muayenesi
Op. Dr. Atilla Kaya
Hıcam merhaba öncelikle keşke şartlar elverseydi de sizin gibi ilgili insanların yanında ameliyat oldaydım. 10 temmuz günü özel br hastanede lazer ameliyatı oldum doktorum bana hiç ağrı olmayacak dedi ben de ikna oldum bugün 5 gün toplam 5 iç basurum olduğunu söyledi ve hepsine müdahale ettiğini söledi doktor dün fındık büyüklüğünde bir meme çıktı sonra ellerden uzak bi ağrı acile gidip dikloronnoldum ama çok etki etmedi hocam bu şişlik normal mi kaç gün sonra tam ileşeşecem dokturuma malesef güvenim kalmadı cevaplarsanız sevinirim